Co to jest zgaga i jak się objawia?

Co to jest zgaga i jak się objawia?

Zgaga pojawia się zazwyczaj 30-50 minut po posiłku. Wiele czynników zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Jakie preparaty łagodzą uczucie pieczenia w przełyku? Co na zgagę w ciąży jest bezpieczne? I wreszcie, co zjeść na zgagę, aby poczuć ulgę? Spis treści:

Co to jest zgaga?

Zgaga najczęściej określana jest przez pacjentów jako pieczenie, a wręcz palenie, odczuwane w przełyku lub nieco niżej, w okolicy żołądka. Większość osób doświadcza zgagi przynajmniej raz w życiu. Palenie lub pieczenie w przełyku trwa najczęściej kilka minut, choć w niektórych przypadkach może utrzymywać się nawet przez kilka godzin. Zgaga może być też przyczyną kwaśnego posmaku odczuwanego w ustach. Inne dolegliwości, które mogą wystąpić, to np. uczucie „zablokowania” przełyku, chrypka i lekki ból gardła. Objawy najczęściej pojawiają się po jedzeniu, szczególnie wtedy, gdy spożyty posiłek był bardzo obfity lub tłusty. Wiele osób, które dość często doświadczają zgagi, wie już które posiłki i jakie sytuacje prawdopodobnie spowodują pojawienie się charakterystycznego palenia w przełyku.

Zgaga – przyczyny

Wiedząc już co to jest zgaga, można zadać pytanie skąd się bierze i co zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Za nieprzyjemne uczucie pieczenia w gardle odpowiada dolny zwieracz przełyku. W warunkach prawidłowych, mięsień ten naprzemiennie kurczy się i rozluźnia. Dzięki temu umożliwia przedostanie się pokarmu do żołądka, a jednocześnie zapobiega cofaniu się treści pokarmowej w kierunku przełyku. Zgaga pojawia się, gdy dolny zwieracz przełyku nie działa tak, jak powinien. Wówczas silnie kwaśna treść żołądkowa częściowo wydostaje się z żołądka i zarzucana jest w kierunku przełyku. Ze względu na fakt, że nabłonek wyściełający przełyk jest dość delikatny i zdecydowanie nieprzystosowany do kontaktu z tak kwaśną treścią, dochodzi do jego podrażnienia i pojawienia się typowych objawów zgagi. Ryzyko wystąpienia zgagi rośnie po spożyciu pokarmów bogatotłuszczowych, napojów gazowanych, a u niektórych osób również po alkoholu. Pieczenie w przełyku częściej pojawia się u palaczy, a także osób otyłych lub z nadwagą. Nie dowiedziono, aby kawa wpływała na częstsze uczucie pieczenia. U niektórych osób, dolegliwości związane ze zgagą mogą wystąpić również po bardzo intensywnym treningu. Niemałe znaczenie mają też czynniki genetyczne. Część pacjentów obciążona jest rodzinną skłonnością do występowania zgagi lub choroby refluksowej przełyku, której najczęstszym objawem jest właśnie zgaga.

Co jest skuteczne na zgagę?

Zgaga, o ile występuje sporadycznie, najczęściej nie jest groźna. Jeśli jednak uczucie pieczenia pojawia się częściej niż 2 razy w tygodniu i stan ten trwa kilka miesięcy, konieczna jest wizyta u lekarza. Co na zgagę jest skuteczne, a jednocześnie dostępne bez recepty? Jeśli zależy nam na szybkim efekcie, można sięgnąć po preparaty neutralizujące kwas żołądkowy. Tabletki do ssania Rennie lub zawiesina Gelatum Aluminii Phosphorici zobojętniają kwaśną treść pokarmową, dzięki czemu łagodzą nadkwaśność i zgagę. Podobnie działają też takie leki jak Maalox, Alugastrin i Manti. Szybkie działanie wykazują również preparaty Gaviscon, dostępne w formie płynu i tabletek do rozgryzania i żucia. Zawarty w nich alginian tworzy na powierzchni treści żołądkowej ochronną warstwę żelową, która zapobiega cofaniu się kwasu. Inną grupą leków, stosowaną jako skuteczne środki na zgagę, są tzw. inhibitory pompy protonowej (IPP). Przykładowe preparaty to Ortanol Max, Anesteloc Max, Controloc Control, Bioprazol Bio Max i Goprazol Max. Początek ich działania nie pojawia się tak szybko jak w przypadku wcześniej wymienionych zawiesin i tabletek neutralizujących kwas żołądkowy. IPP działają jednak znacznie dłużej i silniej. Leki te standardowo należy przyjmować przynajmniej 30 minut przed śniadaniem. Poza stosowaniem leków na zgagę, warto wprowadzić również modyfikacje w stylu życia, które zmniejszają ryzyko jej wystąpienia. Przede wszystkim, ważne jest utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Nadwaga to jeden z głównych czynników, które zaburzają prawidłową pracę dolnego zwieracza przełyku. Jeśli wiemy co wywołuje zgagę, można ograniczyć spożycie tych produktów. Posiłki warto przyjmować częściej, ale w mniejszej ilości. Jeść należy też w spokoju, bez pośpiechu. Istotne jest także nieprzyjmowanie pozycji leżącej bezpośrednio po jedzeniu. Nie zaleca się też podejmowania aktywności fizycznej krótko po posiłku.

Zgaga w ciąży

Zgaga w ciąży pojawia się wskutek produkcji hormonów, działających rozluźniająco na mięśnie przewodu pokarmowego. Sprzyja to cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Drugim czynnikiem, który odpowiada za częstsze występowanie zgagi u kobiet ciężarnych jest nacisk na żołądek wywierany przez macicę. Zgaga najczęściej występuje w III trymestrze ciąży, co związane jest z intensywnym wzrostem dziecka i osiąganiem przez macicę coraz większych rozmiarów. U części kobiet, pieczenie w przełyku pojawia się jednak już od I trymestru i trwa niemal do samego rozwiązania.

Co na zgagę w ciąży?

Co na zgagę w ciąży jest skuteczne, a jednocześnie bezpieczne? Jednym z takich preparatów jest wspomniany wcześniej Gaviscon. Może być on stosowany przez kobiety ciężarne. Podobne działanie wykazuje też Refluxin-M, dostępny w formie pojedynczych saszetek. W okresie ciąży można przyjmować również popularne tabletki Rennie. Po takie preparaty neutralizujące lub mechanicznie chroniące przed cofaniem się treści żołądkowej, kobiety ciężarne powinny sięgać w pierwszej kolejności. Jeśli środki te nie przynoszą wystarczającej ulgi, można zażyć inhibitory pompy protonowej. Warto jednak wówczas skonsultować się z lekarzem, przed zastosowaniem leków z tej grupy na własną rękę.

Co zjeść na zgagę?

Pacjentom, zmagającym się ze zgagą zaleca się spożywanie posiłków o niskiej zawartości mięsa, a wysokiej zawartości warzyw i ryb. Zamiast tłustego mięsa i tłustych wyrobów mlecznych lepiej wybierać ich odpowiedniki o niższej zawartości tłuszczu. Niektóre warzywa mogą nasilać objawy zgagi. Dotyczy to np. pomidorów, warzyw strączkowych i cebuli. Reakcja organizmu na te produkty może być jednak odmienna, dlatego zawsze warto samemu przekonać się, które pokarmy nasilają pieczenie w przełyku, a które nie powodują nadkwaśności. Ważnym elementem diety są też produkty pełnoziarniste. Z tłuszczów, warto wybierać przede wszystkim oliwę z oliwek. Dania powinny być lekkostrawne. A co zjeść na zgagę jeśli już się pojawiła? Można wówczas sięgnąć po migdały. Są one często zalecane kobietom w ciąży jako naturalny sposób na zgagę. Inną możliwością jest napicie się schłodzonego mleka. Przed położeniem się spać zaleca się też wypicie siemienia lnianego, które powleka śluzówkę przełyku i działa osłaniająco.

Jak zapobiegać zgadze?

W zapobieganiu zgadze, istotnym elementem jest sposób odżywiania się i utrzymywanie odpowiedniej masy ciała. Zaleca się też zaprzestanie palenia i ograniczenie alkoholu lub jego wyeliminowanie, jeśli przyczynia się on do wystąpienia zgagi. Inna formą profilaktyki jest też aktywność fizyczna. Tutaj także należy sprawdzić, które formy aktywności nie powodują nasilenia dolegliwości. U wielu osób, ćwiczenia aerobowe ograniczają pieczenie w przełyku. Wynika to prawdopodobnie ze wzmacniania mięśni przepony, a pośrednio również przez zmniejszenie masy ciała w przypadku osób otyłych. Aby zapobiegać zgadze należy też zadbać o odpowiednią jakość i ilość snu. Pojawiająca się od czasu do czasu zgaga jest często dość nieprzyjemna dla pacjenta. Aby szybko pozbyć się nieprzyjemnego uczucie pieczenia można sięgnąć po preparaty neutralizujące, które już kilka chwil po zażyciu uśmierzą przykre dolegliwości. Jeśli zgaga pojawia się coraz częściej warto skonsultować się z lekarzem.

TWÓJ KOSZYK W NAJLEPSZEJ CENIE ZBUDUJ SWÓJ KOSZYK PEŁEN PRODUKTÓW

Hello!

Twój koszyk jest pusty

Znajdź produkty i zbuduj swój koszyk zakupów. Im więcej potrzebnych Ci produktów dodasz, tym bardziej ekonomiczne będą Twoje zakupy! Załatwisz je szybciej, a my znajdziemy dla Ciebie najtańszy koszyk i najwygodniejsze opcje dostawy.

Bądź Smart i zyskuj!

Tutaj znajdziesz wszystkie informacje i korzyści. Odpowiemy na Twoje pytania i wyjaśnimy jak zrobić szybkie i tanie - mądre zakupy.

zobacz jak zyskać z hellosmart.pl
TODO: włączyć tylko na prod